18 mars 2012

Bjuvsstegocefalen


Bild lånad från Bjuvs kommuns hemsida
"Bjuvsstegocefalen - en stenhård urinvånare

Det hela började egentligen för cika 150 miljoner år sedan. På den tiden levde stegocefalen. Den tillhör de fossilfynd som gjorts i gruvorna. Detta groddjur som kunde bli upp till en meter långt, har tillsammans med andra djur och växter under årtusenden pressats samman och bildat det "svarta guldet"- kolet.

Så sent som 1979 stängdes det cirka 60 meter djupa schakt III. Men även om schaktet är tillbommat får besökaren ändå en god bild av arbetets art och miljön i gruvan, bland annat genom fullskalemodeller av kolhuggare och dragare."

Text lånad från Bjuvs kommuns hemsida. Besök gärna det intressanta Gruvmuseet. Läs mer om öppettider på Bjuvs kommuns hemsida.


Anni Kertesz från Norra Wrams Keramik har gjort en Bjuvsstegocefal i keramik. Jag har en liten keramikstegocefal hemma och en stor på mitt kontor. Den är så fin och jag blir lika glad varenda gång jag tittar på den, därför virkade jag en liten Stegocefal inspirerad av Anni Kertesz keramikfigur.

Här är dom bägge två på en mossig platta i min trädgård.

8 kommentarer:

 1. du har så mycket fantasi o ideer :)

  kram stina

  tack för i lördags!

  SvaraRadera
 2. Så många fina princesssaker du virkat. Vilken dröm för små tjejer. och den häftiga figuren var riktigt cool. Du är en duktig skapare. Kram Eva

  SvaraRadera
 3. Kul idé att göra virkat utifrån dessa saker!! fina och impnerande hur du får till det med mönster och så!

  SvaraRadera
 4. Tittar in till dig och ser alla dina senaste inlägg som jag missat under mitt blogguppehåll.
  Du är så duktig och gör så mycket fint.
  Kram
  Annika

  SvaraRadera
 5. Åh, Bjuvsstegocefalen Grådi! Säljer du också, om man ber riktigt snällt?
  undrar Johanna, f d bjuvsing

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Johanna,
   Tack så mycket, va roligt att du gillar min variant av Stegocefalen. Just nu har jag väldigt mycket på gång att virka och sticka så jag hinner tyvärr inte göra någon för tillfället. Vi kan väl se framåt hösten. Hälsningar Christel

   Radera

Tack för din kommentar, kram Christel

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...